در نشست همکاریهای گسترده مرکز ملی فرش ایران و پژوهشگاه میراث فرهنگی / ثبت و معرفی فرش دستباف کرمان و سیستان و بلوچستان
با همکاریهای آتی مرکز ملی فرش ایران و پژوهشگاه میراث فرهنگی فعالیتهای گستردهای در راستای معرفی فرش کرمان و سیستان و بلوچستان صورت میگیرد.
به گزارش روابط عمومی مرکز ملی فرش ایران، در این نشست رییس مرکز ملی فرش ایران با ابراز خرسندی از امکان پیش آمده برای همکاری مرکز و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: در بحث برندسازی و ثبت جهانی فرش دستباف ایرانی، تولیدات، نقشهها و مناطق جغرافیایی مدنظر است.
او با اشاره به سابقه طولانی فرش دستباف و طرحهای منحصر به فرد آن افزود: در راستای احیاء و معرفی فرش ایرانی در مرکز ملی فرش ایران فعالیتهای گستردهای انجام شده و در حوزه ثبت نشان جغرافیایی نیز اقداماتی در حال شکلگیری است.
وی در تشریح این اقدامات افزود: در حوزه ثبت نشان جغرافیایی اقداماتی صورت گرفته تا طی سه دوره ۵ ساله مجموعا ۱۵سال بتوانیم ثبت نشان جغرافیایی را در تمامی استانها انجام بدهیم.
رافع با بیان این که هنوز اقدامات مناسبی در خصوص برندسازی فرش ایرانی صورت نپذیرفته، تصریح کرد: با اقدامات گسترده در تلاش هستیم با همکاری سازمانهای مرتبط اصالت فرشهای دستباف را تبیین کنیم.
رافع خاطرنشان کرد: با این اقدام میتوانیم تعداد فرشها و نقوش بکار رفته و هنرمندان این حوزه را شناسایی کنیم تا این میراث کهن برای نسل آینده باقی بماند.
او تصریح کرد: برای حفظ فرش ایرانی این میراث گرانبها برای نسل آینده باید در کنارایجاد منزلت برای قالی بافان که این هنر بیبدیل و منحصر به فرد را ایجاد میکنند، سرانه اشتغال را بالا برد.
بهروز عمرانی (رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری) در این نشست با تشریح فعالیتهای پژوهشگاه در قالب ۸ پژوهشکده و گروه پژوهشی، عمده ترین فعالیتهای این مرکز را در حوزه باستانشناسی در نقش حاکمیتی برشمرد و گفت: در حوزه زبانشناسی نیز تدوین اطلس زبانشناسی از مهمترین فعالیتهای این حوزه به شمار میآید که توسط پژوهشگران در حال انجام است.
وی با اشاره به اقدامات گستردهای که در گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه با حضور ۵۳ هنرمند، ۲۰ کارشناس و ۸ عضو هیأت علمی در جهت آموزش، حفظ و ترویج هنرهای در حال منسوخ شدن صورت میگیرد، اظهار داشت: در حوزه مردمشناسی نیز همزمان با فعالیت دکتر محمد میرشکرایی در دهه هفتاد مطالعات مردمنگاری سرزمین آغاز و تا به امروز منجر به مستندسازی، پوشاک، خوراک، مشاغل، ادبیات شفاهی و ... در تمامی استانها شده است.
عمرانی در ادامه با اشاره به این که با توجه به پهنه کشور تلاش کردهایم فعالیتهای پژوهشگاه را در برخی از نقاط متمرکز کنیم، گفت: در سال ۹۸تأکید روی انجام فعالیتهای گسترده روی استان خراسان متمرکز وخروجی نسبتا خوبی هم اخذ شد.
او خاطرنشان ساخت: امسال با توجه به بحران کمبود آب و تأثیرات آن بر جابجاییهای گسترده جمعیتی تمرکز فعالیتهای سال ۹۹ را بر استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان گذاشتیم.
عمرانی با اشاره به ترک شدن روستاها در استان سیستان و بلوچستان افزود: این جابجاییها بخش زیادی از تنوع فرهنگی موجود در استانها را از میان برده و اقداماتی که در جهت حفظ فرهنگ مناطق انجام نگرفته دیگر قابل جبران نبوده و این مناطق دچار بیهویتی میگردند.
او در ادامه سخنانش با اشاره به این که در حوزه فرش ۲۹نشان جغرافیایی برای فرش دستباف ایرانی ثبت شده و ۵۳ فرش ثبت ملی شدهاند،گفت: امیدواریم با همکاری مرکز ملی فرش ایران بتوانیم برای فرش کرمان و سیستان و بلوچستان نیز نشان جغرافیایی بگیریم و در صورت تمایل حاضریم با همکاری مرکز ملی فرش، کارگاههای گسترده ای را در حوزه نشان جغرافیایی در استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان برگزار کنیم.
او با تأکید برحمایت از تولیدکنندگان فرش ایرانی و آگاهیبخشی در خصوص اهمیت ثبت جهانی فرش دستباف ایران افزود: باید بدانیم زمانی که قالی فارس و کاشان در یونسکو ثبت جهانی میشود ظرفیتهایش چه بوده، چه کمکی به هنرمندان و کنشگران این حوزه میکند و آنها برای حفظ کیفیت این آثار چه وظایفی دارند.
وی افزود: مهر اصالت نیز یکی از ظرفیتهای است که در کنار میراث ناملموس و ثبت نشان جغرافیایی میتواند در حوزه معرفی فرش ایرانی کمک کند.
عمرانی با بیان این که فرش افشار ظرفیتهای خوبی برای ثبت نشان جغرافیایی دارد و پژوهشگاه این آمادگی را دارد که برای ثبت ملی و جهانی آن همکاری کند، ابراز امیدواری کرد: در سال پیش رو بتوانیم با همکاری مرکز ملی فرش ایران موضوع توجه به هنر و هنرمندان حوزه فرش را در مناطق سیستان و بلوچستان و کرمان بیشتر کرده و گامهایی در راستای اشتغال زایی و کاهش پیامدهای ناشی از بحران آب و جابجایی روستاها و ترویج هنرهای سنتی در استان ها برداریم.
منبع : مرکز ملی فرش ایران